Review

Marlon Kobacker Reviews Australia’s Use of Rooftop Gardens for Enhanced Sustainability

The appeal of a rooftop garden should be quite obvious, especially when the rooftop garden is located on the uppermost part of an office building. After all, who would not appreciate a tranquil, elevated space in which a pleasant fragrance is always present and fresh vegetables are readily available at any given moment? Business owners in Australia are starting to invest in the addition of rooftop gardens for this reason, recognizing that employees will return to work with renewed energy and focus after heading to the roof for a few quiet moments alone or in the company of co-workers. While enhanced employee productivity is certainly more than enough to make the addition of a rooftop garden entirely worthwhile, there are other benefits business owners ought to equally appreciate.

Marlon KobackerWith a rooftop garden in place, energy efficiency can be improved by a fairly sizable margin. This is due to the fact that the presence of vegetation in the form of a rooftop garden has a cooling effect on the floors below it, thereby reducing the building’s temperature and helping businesses reduce the costs associated with cooling the office through the use of air conditioning. There are countless other benefits as well, as a rooftop garden can reduce noise and contribute to improved air quality, not to mention the fact that certain types of rooftop garden designs may make the building eligible for additional LEED credits.

Sustainability enhancements through the installation of a rooftop garden represent an important benefit and can be incorporated as an effective component in a strategy aimed at reducing energy expenditures, but the potential impact on employee productivity and overall employee contentment is essentially immeasurable. Even those who are not entirely fond of the outdoors are likely to relish the opportunity to spend even just a few minutes away from their office while sitting among the plants growing atop what was once a largely underutilized space and was only visited in the rarest of circumstances.